Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Migrating 3-drive stripe pool to 4-drive stripe pool

Status
Not open for further replies.

DrMacabre

Neophyte
Joined
Mar 25, 2014
Messages
10
Hello everyone,

I just plugged a set of new drives into my nas and wanted to dump my original pool consisting of a stripe of 3 internals drives into the newly made pool (4 drives stripe)

I've read the topic and started as described but when i'm trying to replicate the pool using the CLI, i'm getting some errors. I'm clueless.

Any help would be highly appreciated.

Thank you.

Code:
[root@freenas ~]# zfs send -R Storage@migrate | zfs receive Temp				
WARNING: could not send Storage/media@migrate: does not exist				  
cannot receive new filesystem stream: destination 'Temp' exists				
must specify -F to overwrite it												
warning: cannot send 'Storage@auto-20161010.1505-2w': signal received		  
warning: cannot send 'Storage@migrate': Broken pipe							
cannot send 'Storage': I/O error
 
Last edited by a moderator:

SweetAndLow

Sweet'NASty
Joined
Nov 6, 2013
Messages
6,195
Did you take a snapshot first?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 

DrMacabre

Neophyte
Joined
Mar 25, 2014
Messages
10
Yes, i did :

zfs snapshot -r Storage@migrate

but then a few subfolders were missing from the snapshot, i did them all one by one manually until the snapshots list shows all my datasets.
 

SweetAndLow

Sweet'NASty
Joined
Nov 6, 2013
Messages
6,195
Folders do not get snapshots. Only datasets and it's contents which are transparent.

So you ran zfs snapshot -r Storage@migrate? And then you should run
# zfs send -R Storage@migrate | zfs recv backuppool/Temp

I think you just forgot to include the pool name for recv

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 
Last edited by a moderator:

DrKK

FreeNAS Generalissimo
Joined
Oct 15, 2013
Messages
3,630
Folders do not get snapshots. Only datasets and it's contents which are transparent.

So you ran zfs snapshot -r Storage@migrate? And then you should run
# zfs send -R Storage@migrate | zfs recv backuppool/Temp

I think you just forgot to include the pool name for recv

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
You're just going to let him go on the "I just made a 4-drive stripe" pool thing?
 

SweetAndLow

Sweet'NASty
Joined
Nov 6, 2013
Messages
6,195
Sure I enjoy the next thread more where I get to say, "well what did you expect" when all the data is gone.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 

DrKK

FreeNAS Generalissimo
Joined
Oct 15, 2013
Messages
3,630
OP, just for the record, having a "4 drive stripe", on a scale of ZFS mistakes from 1 to 10, is a 9.998, behind only having a "5 drive stripe". I hope that every byte of this data is either disposable, or is well backed up, sir. No offense; we care more about your data than your feelings. :)
 
Last edited by a moderator:

depasseg

FreeNAS Replicant
Joined
Sep 16, 2014
Messages
2,862

Ericloewe

Not-very-passive-but-aggressive
Moderator
Joined
Feb 15, 2014
Messages
16,252
I'm the OP. :) Can a mod please split off the @DrMacabre question off into a new thread?
Done. Feel free to just report stuff you'd like moved, it gets brought to our attention more quickly and chances are I'll end up being the first one to react anyway.
 

depasseg

FreeNAS Replicant
Joined
Sep 16, 2014
Messages
2,862
Thanks for the tip and for the chuckles. Love the new thread name.
[edit: wait a sec, this thread name is no longer humorous.]
 
Last edited:

Stux

Wizened Sage
Joined
Jun 2, 2016
Messages
4,163
Engage popcorn.
 
Status
Not open for further replies.
Top