Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Zoneminder interface 404 error right after install

Joined
Apr 22, 2019
Messages
7
Thanks
0
#1
I have just tried to install zoneminder plugin on a fresh install of FreeNAS (already setup storage and shares) and whenever I navigate to its IP address, it says "404 not found" and changes the url to http://192.168.1.97/zm. Not sure why its doing this. I am installing it from the plugins page. Latest version of stable FreeNAS.
 
Joined
Jul 2, 2019
Messages
4
Thanks
1
#2
This happened to me today, as well.
It installed fine yesterday, but I had the wrong network settings. So today I deleted the jail, reinstalled with the proper settings I wanted, 404 error from nginx on the management page just like you're getting :(
I tried all sorts of things, thinking it was me, or the new interface I created. Then I installed it over again, and scrolled through the install log. It said something about "zoneminder files don't exist" in the folder they are supposed to be in.
I think the zoneminder repository is down today, or something. I think it's not getting the zoneminder files when it creates the jail.
Or maybe I installed them too many times in a day and got banned?
edit:
zoneminder does not exist in /etc/rc.d or the local startup
directories (/usr/local/etc/rc.d), or is not executable
That's what it says, exactly.
 
Last edited:
Joined
Jul 2, 2019
Messages
4
Thanks
1
#4
Hi @wolfslab,

Actually this is intended. We did some changes back in January which seems looks like you never got. Could you please open a bug report at https://bugs.ixsystems.com and attach all debug logs.

Thanks
Intended? Your answer sounds like it also applies to me because I'm getting the same 404 error, and my server was sitting dormant (off) until recently.
 
Joined
May 27, 2011
Messages
89
Thanks
0
#6
Doing this for me as well. Any update on this. Why would it be intended that this can only be installed once? Does not make sense to me. I installed it once for testing and it worked fine. I then removed it. Then I got a decent security camera and wanted to set it back up, but when I install it again, it is getting the 404 error. I have tried multiple times, tried creating a new JAIL volume and activating that and it still gives 404 error. Hopefully this is resolved soon. I could not get Zoneminder working manually, though I did not try too hard as I would prefer to just go through the plugins.
 
Joined
May 27, 2011
Messages
89
Thanks
0
#8
Hi,
Did you try it with the latest update from yesterday?
I do not see any updates from yesterday.
Do you mean FreeNAS update? Checked and no updates available.
Do you mean plugin update? I checked in available plugins and it still shows version 1.32.3_2, which is the same version I tried installing the last few days. I cannot update the plugin because it is not installing properly first so nothing to update.

Could you explain what you meant by your earlier comment about "Actually this is intended"? I cannot figure out why this would be intended.
 
Joined
May 27, 2011
Messages
89
Thanks
0
#10
I removed the install, I tried installing it again, but still same issue.
I ran "iocage update zoneminder" command and started the plugin, now I get
"Unable to connect to ZM db.SQLSTATE[HY000] [2002] No such file or directory"

I tried your way and removed the broken install, rebooted the FreeNAS box and installed the plugin fresh.
Now it works!

Thanks!
 

ere109

FreeNAS Experienced
Joined
Aug 22, 2017
Messages
140
Thanks
8
#12
Worked for me after same issue. Thank you.
 
Top