Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Tired of not being able to access my Freenas Box from MS Windows.

Rickinfl

FreeNAS Experienced
Joined
Aug 7, 2017
Messages
138
I've posted about this before. I can only login and access my FreeNAS boxes from a Linux Box all browsers can access it and allow me to login. If I try and login from ANY windows box I can't and get this message

Connecting to NAS... Make sure the NAS system is powered on and connected to the network.

I've tried all browsers in Windows and all refuse to let me login. Edge, IE, Firefox, Chrome, Opera, SeaMonkey. And this is from ANY Windows Box. This has been doing this since the new GUI was installed. I've reinstalled FreeNAS over and over still doesn't work.

Static IP address and hasn't changed. Nothing network has changed.

Running 11.2-U5
 

Rickinfl

FreeNAS Experienced
Joined
Aug 7, 2017
Messages
138
BTW the Legacy GUI works fine on Windows Boxes.
 

sretalla

FreeNAS Expert
Joined
Jan 1, 2016
Messages
1,429
How about browser extensions like script blockers? you may need to allow scripts/cookies. I am able to access the new GUI just fine from my Windows 10 box in Firefox. I did need to allow the self-signed certificate exception first, which I see is now deferred to the OS for other browsers, so you may need to import the CA from FreeNAS on your Win 10 box to allow connections when certificate checking is enabled (recently became the default).
 
Last edited:

Rickinfl

FreeNAS Experienced
Joined
Aug 7, 2017
Messages
138
Nothing. It's something with that new GUI. I've tried over 15 different windows boxes
 

sretalla

FreeNAS Expert
Joined
Jan 1, 2016
Messages
1,429
As I mentioned in my edited post, It works fine for me with Firefox.

I have seen the frustrating point you're talking about (if it's the same thing) with untrusted certificates in several other browsers (Edge, Edge chromium, Opera)
 

Chris Moore

Super Moderator
Moderator
Joined
May 2, 2015
Messages
9,551
Nothing. It's something with that new GUI. I've tried over 15 different windows boxes
It may be a setting that is common to all your Windows systems because I access my FreeNAS systems both at home and at work with Windows systems every day and have had no problems.
 

John Doe

FreeNAS Experienced
Joined
Aug 16, 2011
Messages
384
same here, no issue.

maybe provide a screenshot?
ping is ok?
 
Top