No temperature on HDDs when more than one Pool mounted.

Joined
Apr 18, 2017
Messages
67
Thanks
2
#1
FreeNAS-11.2-U3:

So when i have one pool mounted the temps are reported normally like this.

1554228920585.png


But when mounting a second pool. The same drives read as N/A. Also under reporting i get only readout of the SATA HDDs. Not SATA SSDs. Not sure if the two are related. Same behavior with second pool when that was a USB memory instead of the SSD pool.

1554229046150.png
 

Attachments

Ericloewe

Not-very-passive-but-aggressive
Moderator
Joined
Feb 15, 2014
Messages
15,959
Thanks
3,788
#2
File a bug report and post the issue number here. Please include a debug tarball.
 

jjstecchino

FreeNAS Experienced
Joined
May 29, 2011
Messages
125
Thanks
10
#3
Same here. It started with 11.2 U2, persisted with U3. Temps were fine in 11.2 U1. Under reporting session, temperature of all disks seems to be recorded correctly in the graphs (no holes), (unless data is interpolated which would make this assessment meaningless). In the dashboard, some disks have a temp reading, most do not. Which disk has a reading changes randomly at different times. Have 4 pools, 3 encrypted, all disks are SATA connected through M1015 HBA in IT mode.

@Sparx: if you are going to file a bug, I will not duplicate but I may attach my debug tarball on the bug tracker. Please post the bug link here, if you don't mind

Thanks

Screen Shot 2019-04-03 at 7.27.10 AM.png
 
Last edited:

sretalla

FreeNAS Guru
Joined
Jan 1, 2016
Messages
768
Thanks
198
#4
Just for clarity, that temperature report is per-disk not per-pool, so you need to click a disk to see its temperature.

I understand that the first disk in each pool was normally selected automatically (I haven't yet seen this problem on my 2 updated systems yet).
 

Redcoat

FreeNAS Expert
Joined
Feb 18, 2014
Messages
1,071
Thanks
278
#6
I understand that the first disk in each pool was normally selected automatically (I haven't yet seen this problem on my 2 updated systems yet).
I have one system where it is, and one where it isn't ...
 

jjstecchino

FreeNAS Experienced
Joined
May 29, 2011
Messages
125
Thanks
10
#7
Just for clarity, that temperature report is per-disk not per-pool, so you need to click a disk to see its temperature.

I understand that the first disk in each pool was normally selected automatically (I haven't yet seen this problem on my 2 updated systems yet).
Yes of course the temperature is per disk, just randomly some disks have a temperature reading other (most) don't and which disk has a reading changes over time.
 

Kevin Horton

FreeNAS Guru
Joined
Dec 2, 2015
Messages
612
Thanks
219
#8
How does FreeNAS determine the disk temperatures? I would have expected it was via smartctl output, but the graphs of disk temperature for several of my disks appear to show some data points that are not integer values. Example:

Screen Shot 2019-04-04 at 8.43.15 PM.png
 

jjstecchino

FreeNAS Experienced
Joined
May 29, 2011
Messages
125
Thanks
10
#9
This bug was marked as closed in redmine, however don't see a resolution. Does anybody know what the fix may be?
 

Ericloewe

Not-very-passive-but-aggressive
Moderator
Joined
Feb 15, 2014
Messages
15,959
Thanks
3,788
#11

jjstecchino

FreeNAS Experienced
Joined
May 29, 2011
Messages
125
Thanks
10
#12

jjstecchino

FreeNAS Experienced
Joined
May 29, 2011
Messages
125
Thanks
10
#13
Top