Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

IPv6 not showing on dashboard

melloa

FreeNAS Expert
Joined
May 22, 2016
Messages
1,677
My interface is configured for DHCP and DHCP6 and from the shell:


Code:
root@nas:~ # ifconfig
cxgb0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    options=6c07bb<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,VLAN_HWCSUM,TSO4,TSO6,LRO,VLAN_HWTSO,LINKSTATE,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
    ether 00:07:43:06:b5:0d
    hwaddr 00:07:43:06:b5:0d
    inet6 fe80::207:43ff:fe06:b50d%cxgb0 prefixlen 64 scopeid 0x1
    inet6 XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:207:43ff:fe06:b50d prefixlen 64 autoconf
    inet 10.10.10.220 netmask 0xffffff00 broadcast 10.10.10.255


On the dashboard I only see the IPv4 (although the IPv6 NS/Default route are shown):

1571415401262.png


Same on the interface screen, but no IPv4 displayed there:

1571415509084.png


The same configuration is used on my FreeNAS VM and it does show the IPv6 (and only the IPv6, the IPv4 is not displayed) on the interface screen, but also doesn't on the dashboard interfaces.

VM Interface below

1571415929919.png


Here's the configuration on the interface:

1571415699493.png


Is this a known issue or misconfiguration on my side?

Thanks!
 
Joined
Oct 18, 2019
Messages
1
Hello.

I'm in the same situation.

My Freenas server receives an IPv6 via RA.
The dashboard shows:
- no IPv6 address
- the correct IPv6 default route
- the correct IPv6 name server

IPv6 works correctly.

I think it worked correctly before I don't know which version.

Code:
root@freenas:~ # ifconfig em0
em0: flags=8943<UP,BROADCAST,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
        options=98<VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM>
        ether 00:25:90:xx:xx:xx
        hwaddr 00:25:90:xx:xx:xx
        inet 192.168.0.10 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.0.255
        inet6 fe80::225:90ff:fexx:xxxx%em0 prefixlen 64 scopeid 0x1
        inet6 2a01:cbxx:xxx:xxxx:225:90ff:fexx:xxxx prefixlen 64 autoconf
        nd6 options=23<PERFORMNUD,ACCEPT_RTADV,AUTO_LINKLOCAL>
        media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
        status: active
 

dlavigne

Storage Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
May 24, 2011
Messages
11,859
This should be fixed by the Dashboard rewrite in 11.3. If someone running IPv6 has a chance to test BETA1 when it comes out in a few weeks, please respond on this thread whether or not it displays correctly.
 

melloa

FreeNAS Expert
Joined
May 22, 2016
Messages
1,677
This should be fixed by the Dashboard rewrite in 11.3. If someone running IPv6 has a chance to test BETA1 when it comes out in a few weeks, please respond on this thread whether or not it displays correctly.
Will create a VM for this.
 

melloa

FreeNAS Expert
Joined
May 22, 2016
Messages
1,677
On FreeNAS-11.3-MASTER-201910240828. New Dashboard is looking fine. No IPv6 info yet on the Dashboard, just the IPv4. On the interface screen (Network > Interfaces), only the local IPv6 (fe80:x:x:x:x), no global or IPv4. I do see all IPs from ifconfig on the shell.
 
Top