Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

Ethernet type pppoe inside of tap interface for vm bhyve

lexxai

Newbie
Joined
Nov 9, 2016
Messages
24
I create VM machine with freebsd on FreeNAS and want run inside vm PPPOE server.
But tap interface can't see any packets of ether type 0x8863.

Where it can be ?

ifconfig
At HOST:
Code:
ifconfig bridge2
bridge2: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 9000
        ether 02:a2:bf:XX:XX:XX
        nd6 options=1<PERFORMNUD>
        groups: bridge
        id 00:00:00:00:00:00 priority 32768 hellotime 2 fwddelay 15
        maxage 20 holdcnt 6 proto rstp maxaddr 2000 timeout 1200
        root id 00:00:00:00:00:00 priority 32768 ifcost 0 port 0
        member: tap1 flags=143<LEARNING,DISCOVER,AUTOEDGE,AUTOPTP>
                ifmaxaddr 0 port 16 priority 128 path cost 2000000
        member: lagg0 flags=143<LEARNING,DISCOVER,AUTOEDGE,AUTOPTP>
                ifmaxaddr 0 port 6 priority 128 path cost 10000

Inside of VM:
Code:
vtnet1: flags=8943<UP,BROADCAST,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 9000
        options=80028<VLAN_MTU,JUMBO_MTU,LINKSTATE>
        ether 00:a0:98:XX:XX:XX
        hwaddr 00:a0:98:XX:XX:XX
        inet6 fe80::2a0:98XX:XXXX:1664%vtnet1 prefixlen 64 scopeid 0x2
        inet 172.16.XX.XX netmask 0xffffff00 broadcast 172.16.XX.255
        nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
        media: Ethernet 10Gbase-T <full-duplex>
        status: active


tcpdump
Code:
>tcpdump -i bridge2 -e ether proto 0x8863
04:09:28.994923 d8:50:e6:41:XX:XX (oui Unknown) > Broadcast, ethertype PPPoE D (0x8863), length 96: PPPoE PADI [Service-Name] [Host-Uniq 0x210000000000000036000000]

result OK

Code:
tcpdump -i lagg0 -e ether proto 0x8863
04:13:25.107190 d8:50:e6:41:XX:XX (oui Unknown) > Broadcast, ethertype PPPoE D (0x8863), length 96: PPPoE PADI [Service-Name] [Host-Uniq 0x23000000000000003A000000]

result OK

Code:
> tcpdump -i tap1 -e ether proto 0x8863

result noting
 
Last edited:

dlavigne

Storage Engineering
Administrator
Moderator
iXsystems
Joined
May 24, 2011
Messages
11,958
I'm pretty sure this isn't supported. Do you have another system you can use for this purpose, rather than running in a VM on your storage system?
 
Joined
Jul 13, 2019
Messages
2
I have the same problem here, on 11.2-U4. I tried using pppoe from within a VM and its blocked. Can anyone shed some light on the subject of virtual switch or bridge configuration?
 
Joined
Jul 13, 2019
Messages
2
Gave that a try and it works for a physical interface, but not over a VLAN.
 
Joined
Apr 21, 2019
Messages
8
That may be true. I have multiple VLAN's on a LAGG for everything except my WAN connection. There i have a physical NIC connected to my modem. Makes me feel safer even if it's probably only psychological ;-)
 
Top