Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

2 nic 2 subnets Jail problems.

Joined
Aug 10, 2019
Messages
1
Hello,

I got the latest stable version of freeNAS running
I got 2 subnet 192.168.10.0/24 and 192.168.20.0/24.

Nic em1 (192.168.10.0/24) is the main ea where all my things are connected but i have also a nic em0 that is connected to another network (192.168.20.0/24)

Setting up a jail under em1 is no problem but i need to run a jail that the users from 192.168.20.0/24 can connect to but i cannot get the jail to get online that subnet..
Its basicly driving me insane.

I tested and googled for 2 days now no matter what i do i can't get an jails running on any other then em1 with dhcp.
I tested to remove the em0 so its unused and chosed it when creating the jail with a static IP but no go only interface that comes up is lo.

I made a vlan connected to the em0 nic and made that the interface the jail should use - same there it the only interface it finds it the lo

if i try to bring it up manually from the jail shell it does not even find the interface em0 or vlan4

the only information on running a jail on a dedicted nic i have found seems to be for older versions on freeNAS so i can't even find the meta files to edit or add things to in the jail dir.

Is there someone that know of a how to for the new version on freeNAS that mayby explains how to create a new bridge ( if thats what it takes?) or just knows how i should do to get it to work.


Btw if i use the interface em1 in the main system it can ping and find devices under 192.168.20 subnet so the nic is working.


this is from the jail

Code:
ifconfig
lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> metric 0 mtu 16384
        options=600003<RXCSUM,TXCSUM,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
        inet6 ::1 prefixlen 128
        inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x1
        inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
        nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
        groups: lo
root@UrBackup:/ #



so any input would be very apprichiated :)
 

Attachments

Newfoundland.Republic

FreeNAS Experienced
Joined
Jul 2, 2019
Messages
122
Hmmm... I do have the jail working just by connecting the port (igb2 192.168.25.0 subnet in my case, igb0 is the "main" connection on 192.168.20.0) and it works. I'm not sure if it is working correctly, though. I can ssh using the jail's IP right into the FreeNAS box. I do not have VNET option enabled and the default gateway is wrong (it is for the main subnet).

Jail Configuration.jpg


My post is here. No answer yet.
 
Last edited:

proto

FreeNAS Experienced
Joined
Sep 28, 2015
Messages
167
Setting up a jail under em1 is no problem but i need to run a jail that the users from 192.168.20.0/24 can connect to but i cannot get the jail to get online that subnet..
Please add ifconfig output from FreeNAS console.
I think you have to set up vnet0:bridgeX in advanced jail configuration.
 

Newfoundland.Republic

FreeNAS Experienced
Joined
Jul 2, 2019
Messages
122
Top