Register for the iXsystems Community to get an ad-free experience and exclusive discounts in our eBay Store.

11.2 stable..ZoneMinder plugin Unable to connect to ZM db.SQLSTATE[HY000] [2002] No such file or directory

robbhimself

Newbie
Joined
Feb 19, 2019
Messages
15
Fresh ZoneMinder plugin install on FreeNas 11.2 stable. Install is successful but webui shows
Code:
Unable to connect to ZM db.SQLSTATE[HY000] [2002] No such file or directory




Plugin installed successfully
Install Notes:

Command output:

nginx_enable: -> YES

mysql_enable: -> YES

fcgiwrap_enable: -> YES

fcgiwrap_user: -> www

fcgiwrap_socket_owner: -> www

fcgiwrap_flags: -> -c 4

php_fpm_enable: -> YES

zoneminder_enable: -> YES

Performing sanity check on nginx configuration:

Starting nginx.

Performing sanity check on php-fpm configuration:

Starting php_fpm.

Starting fcgiwrap.

Starting mysql.

Database User: dbadmin

Database Password: HPHX6NleVkG5VAAC

Starting mysql.

Stopping fcgiwrap.

Waiting for PIDS: 89061 89060 89059 89058 89056 89055.

Starting fcgiwrap.

Performing sanity check on php-fpm configuration:

Stopping php_fpm.

Waiting for PIDS: 89040.

Performing sanity check on php-fpm configuration:

Starting php_fpm.

Performing sanity check on nginx configuration:

Stopping nginx.

Waiting for PIDS: 89025.

Performing sanity check on nginx configuration:

Starting nginx.

Database User: dbadmin

Database Password: HPHX6NleVkG5VAAC

Database Name: zm

Admin Portal:

http://192.168.0.71

googled but couldnt find anything
 

robbhimself

Newbie
Joined
Feb 19, 2019
Messages
15
anyone have any ideas or is it just another broken outdated plugin that needs to be manually installed in a jail?
 

robbhimself

Newbie
Joined
Feb 19, 2019
Messages
15
did a pkg update and pkg upgrade, lots of updates including new zoneminder version.

same issue persists.
 
Joined
Apr 6, 2019
Messages
6
Sorry for late reply, I had a similar issue and need to run the mysql_upgrade and it resolved it.
 
Joined
Nov 26, 2019
Messages
1
To be blunt this was the fix, changing the auth method, or something, to the one supported/used on previous versions of mysql:

mysql> ALTER USER 'zmuser' IDENTIFIED WITH mysql_native_password BY 'zmpass';
Query OK, 0 rows affected (0.01 sec)

mysql>
mysql> FLUSH PRIVILEGES;
Query OK, 0 rows affected (0.01 sec)

mysql>

# now the web page http://localhost/zm/ works as it should.
 
Top